Sawyer & Company Unveils Design Inspiration Behind the New NY Marriott Downtown Guestrooms



We are pleased to unveil the inspiration behind the first phase of a wide-scoping renovation project – the new guestrooms at the New York Marriott Downtown. The New York Marriott Downtown is surrounded by the history, the future, and moments in time, continuously evolving, changing and moving forward. As such, the five hundred and nine guestrooms as well as six suites have become spaces and moments of calm to experience the past and the evolution of vibrant Lower Manhattan. Classic details meet contemporary form within the newly redesigned rooms and suites. Our team chose a soothing neutral palette that reflects the colors of local modern and historical architecture, while sleek parquet floors call to mind an old-world elegance. Accents are executed in patterns of lines – reflecting those in nature, transportation, and architecture both new and old. The hotel’s location near the Battery Park waterfront is emphasized by bringing inside elements reminiscent of water and nature, creating ambiance that serves as a calming oasis away from the bustle of the Financial District. The room interiors are highlighted by refined details like wall panel molding and luxe parquet flooring throughout. Carpet tile lies at the bedside and living area, visually creating a continuous line within the space. Sectional sofa sleepers with pillows and side tables lend a cozier, home-like feeling to the rooms, while dark paint around the windows emphasizes the natural light pouring in. In the hotel’s suites, paint applied decorative molding with inset custom sculptural artwork adds visual interest and depth. A full length mirror with wall hooks allows for casual open storage for coats or bags, and a stone console table with dark bronze metal frame and legs gives an additional surface on which to put one’s belongings after busy day spent in the city. In addition to the rooms and suites, our team has also re-designed the Concierge Lounge, featuring a new marble-look entry portal. Panel molding and integrated millwork surround columns, creating an intimate atmosphere for the seventy-five seats. Axminster carpet grounds semi-private screen wall panels in wood and steel. The mix of new and old continues with the juxtaposition of a white entry portal, semiprivate screen walls, parquet flooring, a buffet counter with storage and stone inset back panels, computer ledge and panel molding walls. The furnishings are monolithic and natural, featuring case goods with warm, posh, and easy soft goods. Separation of the long space is accomplished through a variety of seating, differing table heights, and custom-tailored furniture. In the elevator lobbies, our design continues the combination of classic and contemporary with fresh wall sconces, sheer Roman shades, and upholstered benches set beneath modern artwork. As the public spaces come to completion in the coming months, we look forward to sharing more information on the finished project.


In the meantime, more design work can be found in the Sawyer & Company portfolio, here.

RECENT POSTS

ARCHIVE